EquipmentOpleidingPassagiers

Lees ook:
Hyperlast
GegevensNylon versus Polyester

De onbevooroordeelde technische argumenten waarom nylon beter is dan polyester voor het bouwen van een heteluchtballon.


INVISTA, voorheen DuPont Textiles and Interiors, een van 's werelds grootste vezel en weefsel fabrikanten, produceert, en is daar trots op, zowel nylon als polyester producten. Waarom zegt Susannah Rayfield, European sales and marketing manager, dat wanneer het om de constructie van heteluchtballonnen gaat " er duidelijke technische redenen zijn waarom INVISTATM Nylon 6.6 de marktleider is voor garen welke kunnen worden gebruikt voor dit specialistische eindgebruik."?

Polyester is zwaarder dan nylon. Polyester is 21% dichter dan nylon 6.6. Susannah vertelt dat dit betekent dat de diameter van een polyester vezel, met dezelfde decitex en hetzelfde aantal draden als nylon, kleiner zou zijn. Als gevolg daarvan heeft, voor eenzelfde bedekkingsfactor (dichtheid van weven om porositeit te minimaliseren), een 1 m2 stuk polyesterstof een groter aantal dunnere (maar zelfde gewicht) draden dan een zelfde stuk nylon stof, hetgeen de polyester stof zwaarder maakt dan zijn nylon tegenpool. En onnodig gewicht dient te worden voorkomen in een lichter-dan-lucht luchtvaartuig.

Meer coating betekent minder porositeit. De lagere dichtheid van nylon 6.6 betekent dat de stof die ervan gemaakt wordt, kan worden voorzien van meer coating en nog steeds acceptabel blijft. Extra coating "verbetert de levensduur en prestaties van de stof significant" aldus Rayfield.

Nylon is sterker dan polyester. In termen van sterkte-gewicht ratio, verslaat nylon 6.6 polyester. Dit betekent dat een envelope gemaakt van nylon 6.6 lichter kan zijn zonder enig compromis aan sterkte, of indien gelijk in gewicht aan een polyester ballon, bijna 30% sterker.


Welk garen heeft de beste slijtagebestendigheid en treksterkte? Susannah Rayfield vertelt: Nylon 6.6 wordt bij voorkeur gebruikt in vloerbedekking, autobekleding, militaire ~ en buitensport uitrustingen door de hoge slijtvastheid ten opzichte van polyester. Ze voegt er aan toe dat nylon 6.6, met een vergelijkbaar gewicht als polyester, ook beter bestand is tegen scheuren dan eenzelfde polyester stof met dezelfde constructie. "Dit wordt veroorzaakt door de hogere rek bij breuk. Nylon is elastischer en absorbeert energie beter dan polyester."

Hoe zit het met de bestendigheid tegen ultra violet licht? Ultra violet licht tast de meeste stoffen aan, maar, zegt Susannah: "hoewel polyester minder gevoelig is voor UV licht dan het standaard Nylon 6.6, voegt INVISTA chemische componenten toe bij de productie van de speciale Nylon 6.6 polymeer welke wordt gebruikt bij de produktie van de stof voor Cameron Balloons. Hierdoor wordt het garen ongevoeliger voor UV licht. Het is zelfs zo dat het beter tegen UV licht kan dan Polyester.  In een verweringstest in de Florida zon overtreft INVISTA's hoogwaardige Nylon 6.6 het polyester op sterkte met een faktor 5.

Hoe zit het met hydrolyse. Hydrolyse is de chemische aantrekking en afstoting van water. Zowel Nylon 6.6 en polyester zijn geklassificeerd als hydrofobische vezels. Dit betekent dat ze weinig vocht absorberen. Zo klein als het verschil ook is, absorbeert nylon net iets meer vocht dan polyester. Vocht draagt bij aan de groei van micro-organismen. Dit is geen probleem voor de Cameron ballonstof, welke is gecoat met een speciaal gemodificeerde uretaan, niet alleen om de porositeit te reduceren, maar ook om hydrolyse te stoppen en de vorming van schimmels tegen te gaan.

De cursief weergegeven informatie komt direct of in parafrase van een presentatie van Susannah Rayfield op vrijdag 14 januari 2005.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met


Wilco Air BV
Monique Hoogeslag

Postbus 76
7630 AB  OOTMARSUM
0541-293299

Cameron Balloons Ltd
Nick Purvis

Invista
Susannah Rayfield

Wilco Air BV   
Postbus 76
7630 AA Ootmarsum    
T +31 541 293299
F +31 541 292826
E wilcoair@wxs.nl
Bijgewerkt op 1 november 2011